Prijava na e-novice
0

Zgodovina

Cokli so zvrst obutve, katera je delno ali v celoti narejena iz lesa.

Cokli so uporabljani po vsem svetu in čeprav se oblika razlikuje v različnih kulturah, se znotraj posamezne kulture mnogo oblika ni spremenila več stoletij. Tradicionalni cokli so bili pogosto nošeni med težaškim delom. Izvor lesenih coklov v Evropi ni povsem natančno poznan. Kljub temu pa obstaja možnost, da so kelti in germani iz južne Evrope poznali neko vrsto lesenih obuval za stopala. Lesena obutev je pogosto končala kot les za kurjenje zaradi narave lesa, ki v daljšem časovnem obdobju strohni. Najstarejša preostala lesena obutev v Evropi je bila najdena v Amsterdamu in Rotterdamu na Nizozemskem in je datirana med leti 1230 in 1280. Te najdbe izgledajo zelo podobne lesenim čevljem oziroma obuvalom kakršni so še danes v uporabi na Nizozemskem.

Ker je bila lesena obutev ročni izdelek, je oblika obuval in tudi proizvodni proces kazala močno lokalno in regijsko raznovrstnost in stil. Na tem področju pa je Kopitarna začela s proizvodnjo coklov in še danes so eni najbolj popularnih znamk coklov v večih Evropskih državah in na Balkanu.

Na začetku 20. stoletja je bila v Kopitarni predstavljena strojno izdelana lesena obutev, kar je Kopitarni omogočilo hitro rast proizvodnje, mešano z novo in starejšo tehnologijo. Med leti 1970 in 1980 so cokli postali popularni za ženske in moške. Ponavadi so nošeni brez nogavic in štejejo za primerno opravo za avantgardne moške in ženske ter izkonski za intelektualce ter tudi za delovni razred.

Leta 1990 smo izumili in patentirali našo Flex tehnologijo, ki je v uporabi še danes v naših poklicnih in udobnih kolekcijah.Bodite obveščeni! Prijavite se na enovice.

Sledite nam: